Cink-gallium-oxid alapú inverz spinel rendszerek vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Characterization of zinc gallium oxide based inverse spinel systems
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2021/22/2.
Témavezető: 
Név: 
Beke Dávid
Email cím: 
beke.david@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Elvárások: 

A munkavégzés helye a Wigner Fizikai Kutatóközpont, ezért a jelöltnek figyelembe kell vennie az utazással járó extra időráfordítást. A téma kutatási téma. Ennek megfelelő szemléletet várunk el.

 

Leírás: 

A különböző adalékokkal (Pl. Cr, Mn Eu) dópolt inverz spinel rendszerek különleges optikai tulajdonságokat mutatnak. Az emisszió a kristályszerkezet, a vakanciát körülvevő egyéb ponthibák és adalékok által perturbált keskeny sávokból tevődik össze. A mély hibahelyek sok esetben hosszú (akár napokig tartó) lecsengési időt kölcsönöznek a rendszernek. Az emittált fotonok hullámhossza az UV tartománytól az infravörös tartományig terjedhet, ezáltal a rendszer felhasználási köre rendkívül széles, a biológiai rendszerek képalkotásától, mélyen fekvő elváltozások fotodinámiás vagy fotoaktivált terápiáján át a kvantumoptikán keresztül a jelölőrendszerek kialakításáig. A jelölt feladata a Wigner FK-ban szintetizált inverz spinel rendszerek spektroszkópiás vizsgálata (FTIR, Raman, ESR, PL), az optikai tulajdonságok és a szerkezet közötti összefüggések tanulmányozása és leírása.

Az MSc téma megfelelő aktivitás esetén TDK dolgozattá bővíthető. A jelölt munkája várhatóan publikációkban is közlésre kerül.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva