Filamentumok vizsgálata W7-X sztellarátoron

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Kocsis Gábor
Email cím: 
kocsis.gabor@wigner.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA Wigner FK RMI
Beosztás: 
tudományos főmunkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
BME NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

A jelentkezővel szemben elvárás az angol, esetleg német nyelvtudás, alapszintű programozási és jelfeldolgozási ismeretek, készségek.

Leírás: 

A W7-X sztellarátoron 2015-ben kezdődtek a kísérletek. Az első limiteres konfigurációjú kísérleti kampány 2016 márciusáig tartott,  melyet egy hosszú majdnem egyéves passzív divertoros kampány fog követni 2017-2018-ban. A W7-X sztellarátor mágneses konfigurációját úgy tervezték, hogy a neoklasszikus transzport veszteségeket minimalizálják, ezért a berendezés különösen alkalmas az  anomális  transzport folyamatok vizsgálatára. Ezen vizsgálatokra a Wigner FK kutatói többféle diagnosztikát fejlesztettek és telepítenek. Ilyen például  a  10 csatornás intelligens, ultragyors, tangenciálisan néző videó diagnosztika, amely már az első kísérleti kampányban felfedte a plazma szélén detektálható filamentáris, turbulens struktúrákat. Ezek a kísérletek a következő kísérleti kampányokban is folytatódnak.   

A hallgató feladat lenne ezekbe vizsgálatokba bekapcsolódni. Részt venni a kísérletekben,  kapott kísérleti eredmények feldolgozásában és értelmezésében, melyhez szükséges a megfelelő elméletek elsajátítása is.