A Természettudományi Kar a sajtóban

NEMZETKÖZI ELISMERÉST SZERZETT A VILÁG NUKLEÁRIS KÉPZÉSÉNEK ELITJÉBEN A BME

A Műegyetem ehhez megszerezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tanúsítványát, ami azt jelenti, hogy a szak összhangban van a nemzetközi ajánlásokkal és elvárásokkal.

„A nukleáris szakma hosszú távú fejlődése szempontjából elengedhetetlen olyan vezetők képzése, akik nemcsak a nukleáris tudományok, hanem a menedzsment- és vezetői ismeretek tekintetében is naprakész tudással rendelkeznek” – hangsúlyozta az újítás jelentőségéről Aszódi Attila, a BME Természettudományi Kar (TTK) Nukleáris Technikai Intézetének (NTI) egyetemi tanára abban az előadásban, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által szervezett internetes szeminárium (webinárium) keretében tartott 2020. október 15-én.

2020.10.16

Gargarizálással a COVID-19 ellen?

A klór-dioxid vírusölő képességéről a BME és a Semmelweis Egyetem munkatársai közösen jelentettek meg egy tanulmányt, amely nagy nemzetközi érdeklődést keltett.

„Öt évvel ezelőtt ítélték nekünk a Svéd Kereskedelmi Testület „Gran Prize” Interdiszciplináris Innovatív Díját a Solumium nevű, nagy tisztaságú ClO2-ot tartalmazó antimikrobiális oldat megalkotásáért, amely minden mikrobát (vagyis baktériumot, gombát és vírust) egyaránt képes elpusztítani. A fejlesztésünk akkori elismerésében nagy szerepet játszott, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokra is hat, ellene a kórokozók nem képesek rezisztenciát kifejleszteni. A közelmúltban kialakult járványhelyzet azonban a szer vírusok elleni hatásának újragondolására ösztönzött bennünket” – árulta el a bme.hu kérdésére Noszticzius Zoltán, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének professor emeritusa.

2020.09.09

„Bolyaisok” – Makk Péter fizikus

A jövő elektronikai eszközeit megalapozó új, alacsony dimenziós nanostruktúrák között kiemelt szerepe van a szén kétdimenziós változatának, a grafénnek.
A nagy tisztaságú grafén szerkezetek viselkedését vizsgálja az MTA Bolyai-ösztöndíjának támogatásával Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszékének docense.
Kutatásai ismertetésével folytatjuk azokat a Bolyai-ösztöndíjasokat bemutató sorozatunkat, akik e támogatásnak is köszönhetően végezték, illetve végzik tudományos tevékenységüket – a Kuratórium munkáját segítő 11 szakértői kollégium szerint kiválóan.

2020.08.13

Magyar kutatók fedezték fel, hogy valójában a Minecraftban élünk

"A testek természetes töredezése óhatatlanul is a kockaalakhoz közelít - mutatta ki a Műegyetem kutatói által vezetett magyar-amerikai kutatócsoport. Ezt már az ókori görögök is tudták - szokás mondani -, és most ez történetesen igaz is: már Platón is a kockát képzelte el a föld építőelemeként, hiszen ez az egyetlen szabályos test, amely hézagmentesen pakolható egymásra."

Az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetője Domokos Gábor akadémikus, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi tanára, szerzőtársai voltak Kun Ferenc a Debreceni Egyetemről, Török János a BME TTK Fizikai Intézetéből, illetve Douglas Jerolmack a Pennsylvaniai Egyetemről.

2020.07.18

A digitális térben is népszerűek a műegyetemi fizikai bemutatók

Porszívóból ágyút épített, műanyag palackkal deszkát tört és árammal szöget olvasztott a nagyközönség előtt online bemutatott fizikai kísérleteiben a TTK szakembere.

Több mint 1900-an tekintették meg Härtlein Károlynak, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet mesteroktatójánk legújabb előadását, amelyet a Műegyetem F29-es terméből az új koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon – részben – élő internetes bejelentkezés alkalmával tartott meg „Brutális fizika, avagy a tanterem mindent elbír” címmel a Science Campus programsorozat zárórendezvényeként. Ezúttal a mechanika, az elektromosságtan és a hőtan fogalmainak gyakorlatban történő megismertetése került a fókuszba.

2020.06.26

Műegyetemi szakemberek újabb nemzetközi sikere a kvantumtudományban

Kvantumeffektuson alapuló áramkörök viselkedéséről és szupravezető nanoszerkezetekben létrejövő lehetséges adattárolási állapotokról a Nature folyóiratban publikáltak a TTK fizikusai.

„A kvantumszámításban és az erre épülő információtárolásban nyithatnak új utat a mostani alapkutatás eredményeiből levont következtetések, amelyek több nemzetközi kutatócsoport együttműködésével, ám a BME fizikusainak szakmai vezetése mellett jöttek létre” – értékeltek a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizika Tanszékén működő MTA-BME Lendület Nanoelektronika Kutatócsoport nevében Csonka Szabolcs és Makk Péter egyetemi docensek. A műegyetemi szakemberek a Bázeli Egyetem nanoelektronika csoportjával, a Koppenhágai Egyetem Neils Bohr Intézettel és a BME TTK-n működő MTA-BME Lendület Egzotikus Fázisok Kutatócsoporttal együttműködve a rangos Nature Communications című lapban publikálták elméletüket.

2020.06.10

Oktatási eszközünkkel lehetővé válik az ismeretek hosszú távú felidézése

Az új információk elraktározásának mikéntjéről és felidézésük hatékonyságának módjairól is részletesen beszélt a Science Campus előadássorozat keretében a TTK professzora.

„A legújabb kutatások szerint az emlékek, a tudás az előhívás révén jönnek létre: a teszt nem ellenőrzési forma, hanem maga a tanulás: a hosszú távon megmaradó tudást pedig a tesztek segítségével érjük el” – hangsúlyozta online videójában Racsmány Mihály, a BME Természettudományi Kar (TTK) Kognitív Tudományi Tanszék egyetemi tanára, az Emlékezeti és Tanulási Zavarok Kutatócsoport vezetője.

2020.06.05

Évtizedes oktató-kutatói ismeretekre épül a jövő reaktormérnökeinek tudása

Hat hazai egyetemen, köztük a BME-n zajlik a Paks II. Akadémia, amelynek keretében atomerőművi üzemeltetési szakembereket képeznek.

„A széles körű oktatási hagyományok miatt a BME lett a kiindulópontja a programnak, emellett a Paks II. Zrt. számára lényeges, hogy a nukleáris területen a többi felsőoktatási intézmény meglévő értékes oktatási és szakmai tapasztalatát is beépítsék” – hangsúlyozta Czifrus Szabolcs egyetemi docens, a BME Nukleáris Technikai Intézet (NTI) igazgatója az őszi tanévben kezdődött, igen sikeres atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzés műegyetemi koordinátora.

2020.05.20

Tehetséges, fiatal matematikusoknak járó Erdős Pál-díjat kapott a BME szakembere

Az MTA Elnöksége által – a jeles akadémikus kezdeményezésére és szülei emlékére –alapított kitüntetés fontos célja a tudományos munkára való ösztönzés.
„Nagy örömmel fogadtam a hírt, meg is lepett. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy nekem ítéltek egy ilyen rendkívül nagy múltú és nívós díjat” – vallotta a bme.hu-nak a kitüntetett Bárány Balázs, a BME Természettudományi Kar (TTK) Matematika Intézet Sztochasztika Tanszékének docense, aki geometriai mértékelmélettel, azaz fraktálgeometriával foglalkozik.

2020.05.14

Még most is tanulhatunk az atombalesetekhez vezető konstrukciós hibákból

Aszódi Attila, a BME Természettudományi Kar (TTK) Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára, a Science Campus előadássorozat keretében beszélt – a járványügyi veszélyhelyzet miatt rendhagyó módon, élő, internetes közvetítésben az ipari katasztrófák környezeti hatásairól.

 

2020.04.30

KÍNAI KUTATÓK PLAGIZÁLTÁK EGY MAGYAR MATEMATIKUS SZAKDOLGOZATÁT, NÉGY ÉV UTÁN MOST IGAZAT ADTAK NEKI

Molontay Roland a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Matematika- és Számítástudományi Doktori Iskolájának elsőéves doktorandusza volt 2015 decemberében, amikor a témavezetője átküldött neki egy neves szaklapban megjelent cikket, mert a címe alapján érdekesnek találta. Miután megnyitotta, és gyorsan átfutotta, hamar ismerős mondatokkal találkozott, és végig sem kellett olvasnia, hogy egyértelművé váljon: a tanulmány kínai szerzői az ő 2013-ban írt alapszakos (BSc) szakdolgozatát plagizálták.

2020.04.27

A diákok rekordszámú részvétele mellett zajlott le a BME Alfa Matematikaverseny

„Úgy terveztük, hogy három kategóriában, a hat online fordulóban legjobb eredményt elért tanulók számára április 18-án tartjuk a döntőt, személyes részvétellel az egyik számítógépes termünkben. Ez utóbbi tervünknek a megvalósítását az új koronavírus-járvány megakadályozta, így végül a finálé is elektronikusan zajlott le” – ismertette a bme.hu-nak Lángné Lázi Márta, a BME Természettudományi Kar (TTK) Matematika Intézet egyetemi docense, a megmérettetés főszervezője.

2020.04.23

21 ÉVE SEGÍTI A TEHETSÉGGONDOZÁST A MEDVE MATEK

A matematikáról közérthetően, érdekesen, gyereknek és szülőknek egyaránt: ez a rendezvényünk lényege” – hangsúlyozta a 2020. február 29-én tartott Medve Matek Élménynapról Lángné Lázi Márta, a BME Természettudományi Kar (TTK) Matematika Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense, az esemény intézményi főszervezője. Hozzátette, a TTK régóta együttműködik a Matematika Összeköt Egyesülettel, ezúttal a helyszínt és önkéntes segítőket biztosított a programokhoz.

2020.03.05

Műszaki és természettudományok közelről – BME TTK Science Camp

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara Science Camp néven 2016. óta szervez ingyenes természettudományos tábort középiskolás diákoknak. Felismertük ugyanis azt, hogy a természettudományos képzésben részt vett hallgatóink (fizikusok, matematikusok) igen sikeresek a műszaki és pénzügyi cégek (bankok, biztosító társaságok) munkatársaiként amellett, hogy igen sokan tudományos pályán is aktívak. Hisszük, hogy a műszaki és pénzügyi területen aktív cégek joggal tartanak igényt olyan szakember-utánpótlásra, akik nem specializálódtak egy-egy műszaki területre, hanem a természettudományos képzésükből adódóan széles látókörrel, komplex problémamegoldó képességgel és nagyfokú flexibilitással  rendelkeznek.

 

2020.03.01

PARÁDÉS BEMUTATÓ VÁRTA A RENDHAGYÓ FIZIKAÓRA JUBILEUMI PROGRAMJÁRA ÉRKEZŐ TANULÓKAT

„Nyitott ajtókkal vártuk a fizika iránt érdeklődő középiskolásokat, szüleiket, tanárokat, egyetemi hallgatókat és mindenkit, akit foglalkoztat a természettudományok világa” – fogalmazott Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (TTK) mesteroktatója, aki újabb nagyszabású előadáson kápráztatta el a Műegyetemen megjelent kíváncsi közösséget. A 2020. január 28-i rendezvény a BME Fizikai Intézete fizikus Tehetséggondozó programjának zárórendezvénye volt.

2020.02.03

Szeretném, hogy más tanár is úgy gondolkodjon, mint ő

A BME Fizikai Intézetében tartotta a 10., különleges fizikaóráját Härtlein Károly. A mesteroktatóval és diákokkal beszélgettünk a kísérlet alapú oktatás fontosságáról.

2020.02.03

TUDOMÁNYOS ÉRDEKESSÉGEKET HOZOTT A MŰEGYETEMI MIKULÁS

„Pedagógusként mindig örömmel tapasztalom, hogy a diákságban mennyire könnyen fel lehet kelteni a kíváncsiságot a természettudományok iránt. .. Hálás feladat a miénk: a műegyetemi rendezvényen évről évre a tudományos világ szépségeit tárjuk fel az ifjúság előtt” – foglalta össze a legutóbbi BME Mikulás fizika rendezvényről Härtlein Károly, a Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója, a több mint egy évtizede sikerrel zajló esemény állandó házigazdája. Előadótársa az idei évben Balogh Nóra fizika szakos MSc-hallgató volt.

2019.12.11

A modern számítástudomány forradalmának küszöbén állunk

A kvantumszámítógép eredetéről és kifejlesztésének legújabb eredményeiről szólt a középiskolásoknak ajánlott Science Campus előadássorozat legutóbbi programja.

E dinamikusan, szinte napról napra változó és új technikai vívmányokkal rendelkező terület történetének és legfrissebb találmányainak részleteit osztottuk meg a műszaki és természettudományi témák iránt érdeklődő, még pályaválasztás előtt álló fiatal generáció tagjaival, remélve, hogy kedvet kapnak a Műegyetemen való továbbtanuláshoz” – foglalta össze a Science Campus előadássorozat legutóbbi programjának célját Asbóth János, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Elméleti Fizika Tanszékének egyetemi docense.

2019.12.03

Matematikus portrék: Matolcsi Máté

Matolcsi Máté a BME egyetemi tanára és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója. Fiatalon egyformán fontos volt számára a sport és a matematika. Beszél arról, miért fontos az életben a matematika, és mire is lehet használni a Fourier-analízist.

2019.12.01

PRIMA PRIMISSIMA-JELÖLT LETT A BME PROFESSOR EMERITUSA

A magyar tudomány kategóriájának Prima díjasaként várja a decemberi eredményhirdetést Szász Domokos matematikus, nemzetközileg elismert kutató.

2019.11.25

KÖVETKEZTETÉSEINK SZÁMOS TUDOMÁNYTERÜLETEN JELENTHETNEK KIINDULÁSI ALAPOT

„Egy újszerű és eddig még nem vizsgált szakterületre leltem az elmúlt évben, amelyen egykori posztgraduális ösztöndíjasként megismert kutatótársakkal dolgozhattam együtt. A közösen megalkotott elméletünkre nemzetközi színtéren is felfigyeltek: egy kínai kutatócsoport érdeklődik eredményeink kísérleti megvalósítása iránt ” – árulta el legújabb tudományos következtetéseiről Dóra Balázs, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézete Elméleti Fizika Tanszékének egyetemi tanára, az MTA-BME Topológia és Korreláció Lendület Kutatócsoport vezetője.

2019.08.09

SZELLEMI ÉHSÉG, ÉRDEKLŐDÉS ÉS CSAPATMUNKA JELLEMEZTE AZ IDEI BME TTK SCIENCE CAMPET

Negyedik alkalommal táboroztak a természettudományok iránt érdeklődő középiskolások a Műegyetemen. Az ingyenes, bentlakásos, teljes ellátást biztosító rendezvény egy hétig tartott.
„Nálunk elsődleges, hogy nagyon erős alapképzést adjunk a hallgatóknak: legyen az természettudományos, gazdaságtudományi, de elsősorban mérnöki terület; a matematika, a fizika, és a kémia oktatása magas szintű. Aki ezt megkapja, az nemcsak itthon, hanem a világ bármelyik részén megállja a helyét” – hangsúlyozta köszöntésében Nagy Balázs Vince nemzetközi rektorhelyettes a BME TTK Science Camp záróünnepségén.

2019.07.26

Ötvenből egy ember nem ismeri fel az arcokat

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékének egyik csoportja az arcvakságot, más néven prosopagnosiát vizsgálja – a kifejezés a görög prosopon (arc) és az agnosia (nem ismerni) szóból származik. Azok, akik ettől a zavartól szenvednek, sokszor képtelenek másokat az arcuk alapján azonosítani. A zavar akár olyan súlyos  is lehet, hogy a beteg egy fényképen még közvetlen hozzátartozóit, legsúlyosabb esetben pedig még önmagát sem képes felismerni.

 

2012.06.04