Nem-karteziánus MRI mérési eljárások rekonstruciója

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Babos Magor
Email cím: 
Magor.Babos@mediso.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Mediso Kft.
Beosztás: 
Fejlesztő Fizikus
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, magasabb matematikai ismeretek

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

A hagyományos MRI mérési eljárások a k-teret rektilineáris rácsban mintavételezik, így a rekonstrukció egy egyszerű gyors Fourier-transzformációval (FFT) megoldható. Ez a mérési eljárás azonban a mérési időhatékonyság szempontjából nem optimális, illetve az elérhető minimális echoidőt is csökkenti, ezért speciális alkalmazások esetén alkalmaznak más, nem karteziánus mintavételezést is. Ebben az esetben azonban a rekonstrukció vagy nem FFT-vel történik, vagy az FFT előtt szükséges az adatok újramintavételezése, interpolálása a megfelelő négyszögrácsba.

A hallgató feladata a gyakorlatban alkalmazott nem-karteziánus MRI mérési eljárások áttekintése, majd ezekre rekonstrukciós algoritmus(ok) készítése Matlab környezetben, illetve ezek hatékonyságának vizsgálata.