GEM alapú nyomkövető részecskedetektorok fejlesztése CERN kísérletekhez

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Varga Dezső
Email cím: 
varga.dezso@wigner.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA Wigner FK
Beosztás: 
tud. munkatárs, csoportvezető
Konzulens: 
Név: 
dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

Nagyenergiás fizikai alapismeretek (magfizika és/vagy részecskefizika), méréstechnikai alapismeretek, informatikai alapismeretek, angol (olvasási megértés, társalgás)

Leírás: 

A nagyenergiás részecskedetektorok egyik legfontosabb része a nyomkövető rendszer, melynek a keletkezett részecskék pályáit kell leghatékonyabban rögzítenie. Nyomkövetésre a gáztöltésű detektorok a 70-es években kezdtek népszerűek és elérhetők lenni, olyan mértékben, hogy G. Charpak 1992-ben Nobel díjat kapott kifejlesztésükért. Nyomkövetők egy modern mikrostruktúrás alternatívája a GEM (Gas Electron Multiplier), egy vékony, lyukacsos fóliákból álló rendszer. GEM fóliákkal kerül újjáépítésre a CERN ALICE TPC detektora, ami a világ jelenlegi legnagyobb nyomkövetője 80 köbméter térfogattal.

A kutatómunka célja a GEM detektorok alapvető működésének, nyomkövetési paramétereinek, gyárthatóságának vizsgálata. A kutatómunka a CERN ALICE és a CERN RD51 kollaborációk keretében fog zajlani. A kutatómunka keretében olyan újszerű mérőeszközök megtervezése és megépítése is történik, amivel a GEM fóliák apró, egyébként rejtett hibái megkereshetők, a fóliák erősítésében látható anomáliák feltérképezhetők.