Integrált optikai elemek és áramkörök tervezése, készítése és minősítése ionnyaláb technikák használatával távközlési és bioérzékelési célra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Bányász István
Email cím: 
banyasz.istvan@wigner.mta.hu
Intézet: 
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Nukleáris Anyagtudományi Osztály
Beosztás: 
tud. főmunkatárs
Tudományos fokozat: 
fizikai tudomány kandidátusa
Konzulens: 
Név: 
Koppa Pál
Email cím: 
koppa@eik.bme.hu
Intézet: 
Fizika Intézet
Beosztás: 
egyetemi tanár
Tudományos fokozat: 
MTA doktora
Leírás: 

A fotonikai technológia az utóbbi időben számos hagyományos elektronikai piacra belépett.  Ez a folyamat a távközléssel és az adatközpontokkal kezdődött.  Újabban olyan szektorokban is elterjedt, mint a finommechanika, az érzékelők, repülőgépgyártás és űrkutatás, gépkocsigyártás, egészségügy és honvédelem.  A fotonikus integráció az utóbbi húsz évben ugyanúgy forradalmasítja az optikát, mint ahogy az integrált áramkörök forradalmasították az elektronikát 50 évvel ezelőtt.

Hosszú ideig az optikai ipar az egyedi optikai komponensek tökéletesítésére koncentrált,  sok pénzt fektetett be a legjobb anyagok keresésébe és az egyes eszközök készítésére szolgáló eljárások javításába.  Jelenleg a fotonikai vállalatok sztenderd gyártási technológiákkal és anyagokban készítik az optikai integrált áramköröket sokféle eszközhöz.

A sikeres jelenkező egy ad-hoc nemzetközi kutatócsoporthoz fog csatlakozni,  amely azzal a céllal alakult, hogy a fotonikus integrált áramkörök gyártására egy új módszert dolgozzon ki, amely ionimplantáción és ionokkal történő besugárzáson alapul.

Ezek az intenzív kutatások 2004-ben kezdődtek.  Néhány a legfontosabb eddigi eredményekből: Csatorna hullámvezetők [1]  és sík hullámvezetők [2]  készítése Er: TeO2-Ge2O3 optikai üvegben néhány MeV energiájú nitrogen ionok implantálásával. 
 

A Ph.D. hallgatónak lehetősége lesz részt venni az új minták implantálásában/besugárzásában az MTA Atomki új Tandetron Laboratóriumának nanonyalábján és a Řež Nuclear Research Institute (Czech Republic) mikronyalábján és implanterén .

A Ph.D.hallgató  fő kutatási feladata az integrált optikai elemek és áramkörök tervezése, és optikai, valamint szerkezeti minősítése lesz, a következő módszerekkel

-              Klasszikus mikroszkópia (interferencia, fázsikontraszt, INTERPHAKO, DIC)

-              M-vonalas spectroszkópia (METRICON 2010M Prism Coupler)

-              Spektroszkópikus ellipszometria

-              Mikro Raman spektrszokópia

-              Ionolumenszcencia

Elvárások: 

Fizikusi vagy mérnök-fizikusi diploma. Minimális gyakorlat a következő területek valamelyikén: koherens optika, felületek optikai vizsgálata, optikai számítások, mikroszkópia, elektrosztatikus gyorsítók. Az ideális jelöltnek jól kell ismernie a mindennapi és a tudományos angol nyelvet. Gyakorlottnak kell lennie a mérési eredmények feldolgozására szolgáló programok használatában.  Hajlandónak kell lennie a folytonos tanulásra, legyenek saját ötletei a kutatásokkal kapcsolatban

Munkahely neve: 
BME, TTK, Fizikai Intézet, Atomfizika Tanszék
Munkahely címe: 
1111 Budapest, Budafoki út 8.