Nyalábformáló rendszer optimalizálása alacsony dimenziós hideg neutron forrásokhoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Markó Márton
Email cím: 
marko.marton@wigner.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Wigner Fizikai Kutatóközpont Neutronspektroszkópia osztály
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

programozási ismeretek, angol nyelvtudás

Leírás: 

A neutronszóráson alapuló statikus és dinamikus szerkezetvizsgálatok valamint analitikai módszerek jelentősége folyamatosan nő az anyagtudományi, szilárdtestfizikai és biológiai vizsgálatokban, ami növeli a szükségességét a modern neutron optikai fejlesztéseknek. A közelmúltban kifejlesztett ú.n. alacsony dimenziós hideg neutron forrással a hagyományos moderátorokhoz képest sokszoros forrás-fényességet lehet elérni. A most épülő Európai Spallációs Neutronforrás (ESS) moderátora is ilyen kvázi két dimenziós moderátor lesz. Azonban ahhoz, hogy ténylegesen az egyes berendezéseknél a mintára eső neutronok száma növekedjen, olyan neutronoptikai rendszert kell kifejleszteni a forráshoz közel, ami jó hatásfokkal közel párhuzamos nyalábot tud formálni egy pont- vagy vonalszerű forrásból kilépő neutronokból.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont Neutronoptikai kutatócsoportja ezért keres szakdolgozót, aki a nyalábformáló rendszer optimalizálásában vesz részt analitikus és Monte-Carlo számításokkal (Vitess vagy McStas programcsomaggal).

A szakdolgozó feladata különböző neutronvezető geometriák mellett a neutronvezető által továbbított neutronnyalábok vizsgálata (hullámhossz függően divergencia – divergenciaeloszlás, a nyaláb szétosztási lehetőségei különböző műszerek számára pl. diffraktométer, radiográfia, kisszögű szórásvizsgáló berendezés).