Plazmahullámok és transzportfolyamatok kölcsönhatása mágneses összetartású fúziós plazmákban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
BME NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

Szakmai angol nyelvi ismeretek, jó programozási készség, adatfeldolgozás és hibaszámítás alapjainak ismerete, nemzetközi csapatmunkában végzett fegyelmezett munkára való hajlam. A téma rendszeres külföldi utakat igényelhet.

Leírás: 

A mágneses összetartású fúziós plazmákban a rendkívül nagy térbeli és sebességtérbeli gradiensek plazmahullámokat tudnak destabilizálni. A hullámok aztán egy küszöbamplitúdó átlépése után visszahatnak az őket destabilizáló gradiensekre. Ezek a folyamatok gyakran tranziens plazmahullámok és velük csatolt tranziens transzport jelenségek megjelenéséhez vezetnek. A BME NTI Fúziós csoportban 2002 óta foglalkozunk ilyen tranziens folyamatok kísérleti jellemzésével számos európai és távol-keleti nagyberendezéssel együttműködve.

A tranziens hullámok kísérleti jellemzése azok gyorsan változó tulajdonságai miatt jelent kihívást. Erre a célra NTI Wavelet Tools néven egy folytonos idő-frekvencia transzformációkon alapuló programcsomag lett kifejlesztve, amit az éppen aktuális, elméleti szempontból érdekes kutatási feladatnak megfelelően speciális eljárásokkal egészítünk ki. A legutóbbi ilyen fejlesztések a gyors amplitúdó-modulációt rekonstruáló eljárások, illetve a bikoherencia módszer kiterjesztése instacioner jelekre. Az eljárásokhoz mindig hozzátartozik a mérési bizonytalanság becslése.

A hallgató feladata első körben a már létező speciális adatfeldolgozó eljárások megismerése és használata lesz az ASDEX-Upgrade tokamak gyors ionok által destabilizált hullámain. A bevezető feladatokon túl a hullámok jellemzését ki kell egészíteni a kapcsolódó turbulens transzportfolyamatok elemzésével. Végső cél a kísérletileg megfigyelt hullám-transzport kölcsönhatások összehasonlítása a vonatkozó elméleti modellekkel az ASDEX Upgrade elméleti csapatával együttműködve.