Az emberi szemben fellépő fényszórás vizsgálatára alkalmas kvantitatív és objektív mérőkészülék fejlesztése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
dr. Erdei Gábor
Email cím: 
erdei@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Hallgató: 
Név: 
Holló Csaba Tamás
Képzés: 
Fizikus MSc - optika és fotonika
Elvárások: 

Angol nyelvtudás fontos. Jó absztrakciós készség, alapvető optikai és biofizikai ismeretek. Interdiszciplináris szemlélet, önállóság. Alapvető C-programozási gyakorlat

Leírás: 

A BME Fizikai Intézet Atomfizika Tanszéke résztvevője a 2014-ben indult „A szürkehályog hatékony gyógyítását elősegítő orvostechnika kutatás-fejlesztések” projektnek. Ennek fő célja a szürkehályogban szenvedő betegek részére olyan beültethető (intraokuláris) műanyag szemlencsék (IOL) kifejlesztése, amelyek a jelenlegi megoldásoknál komfortosabb látásérzetet biztosítanak. A szürkehályog esetén a szemben nagyfokú fényszórás lép fel, ami szélsőséges esetben vakságot okozhat. Az IOL lencsék műtéti beültetése után szintén van némi zavaró szórt fény, bár az előbbinél jóval kisebb mértékben. A szem fényszórási tulajdonságainak mérésére jelenleg nincs kereskedelmi forgalomban kapható, kvantitatív és objektív eredményeket produkáló mérőberendezés. A szürkehályog korai felismerésének és számszerűsítésének megvalósítására az Atomfizika Tanszéken egy kísérleti hullámfrontszenzoros berendezés fejlesztése folyik. A készülék funkcionális egységei korábbi diploma- és szakdolgozatmunkák során már elkészültek.

 

A hallgató feladata, hogy tegye klinikai alapkísérletek számára biztonságosan használhatóvá a készüléket, illetve készítsen egy fizikai szemmodellt, amely alkalmas a szürkehályogos szem tulajdonságainak kísérleti vizsgálatára, és kalibrálja be ennek szórási paramétereit számítógépes szimulációk és kiegészítő mérések segítségével. Végezzen hullámfrontszenzoros méréseket a szemmodellel és állapítsa meg a humán mérésekben várható jelszinteket. Dolgozza ki a mérést vezérlő és kiértékelő szoftvert, majd alkalmazza a készüléket szakorvosok segítségével klinikai körülmények között és valósítsa meg a szemészeti elvárásoknak megfelelő kalibrációját.