Határrétegplazma-turbulencia tanulmányozása szintetikus diagnosztikákkal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Scrape-off layer turbulence study with synthetic diagnostics
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Asztalos Örs
Email cím: 
asztalos@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
PhD Hallgató
Konzulens: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
Egyetemi docens
Elvárások: 

Angol nyelv ismeret, alap programozási ismeretek (python és IDL ismerete elönyös), felsőbb matematikai és fizikai ismeretek előnyösek.

Leírás: 

A fúziós energiatermelés gyakorlati megvalósulását jelentősen elősegítheti a mágneses összetartású berendezésekben tapasztalt turbulens transzportfolyamatok megértése. Az atomnyaláb-emissziós spektroszkópia (BES) egyike azon kevés mérési eljárásoknak, amikkel a turbulens transzport jellemzéséhez szükséges méret- és időskálán sűrűségfuktuációt tudunk mérni egy fúziós plazmában. Határrétegplazmában kialakuló majd leváló turbulens struktúrák (filamentumok vagy blob-ok) jelentős hőterhelést eredményeznek a fúziós berendezés plazmát határoló felületein.

A hallgató feladata a HESEL határréteg-turbulencia kód validálása a JET tokamak lítium BES diagnosztikai rendszerének alkalmazásával. A hallgató már meglévő HESEL által generált határréteg turbulencia futási eredményekből szintetikus LiBES jeleket fog generálni a RENATE szintetikus BES diagnosztika alkalmazásával. Ezután implementálja az aktuális JET LiBES megfigyelési geometriat, majd a szintetikus BES jeleket kiértékeli a rendelkezésére álló algoritmusok segítségével, végül összehasonlítja azokat a nekik megfeleltett kísérleti mérésekkel.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva