Michelson interferométer építése egyfotonos interferencia kísérletekhez

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Michelson interferometer development for single photon interference experiments
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Sarkadi Tamás
Email cím: 
sarkadi@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
TTK, Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
docens
Hallgató: 
Név: 
Gyüre Noémi
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

Önálló, innovatív hozzáállás, optikai ismeretek, alapvető méréstechnikai ismeretek.

 

Leírás: 

A szakdolgozat téma az Atomfizika Tanszéken zajló kvantumoptikai kutatásokhoz, laborfejlesztésekhez kapcsolódik. A fejlesztések egyik célkitűzése, hogy olyan mérési összeállítások, hallgatói kísérletek álljanak össze, melyek segítenek a kvantumoptikai jelenségek megértésében, méréstechnikai módszerek elsajátításában.

A szakdolgozatot író hallgató feladata, hogy tervezzen meg és állítson össze egy Michelson interferométert, mely alkalmas egyfotonos interferencia jelenségek kimutatására. Elsőként nagy fotonfluxusú lézer fényforrással történjen meg az interferométer beállítása, majd denzitásszűrőkkel fokozatosan csökkentve az interferométerbe belépő fotonfluxust, vizsgálja meg, hogyan detektálható hatékonyan az interferenciakép fotonszámláló detektor segítségével. Végezetül fényforrásként használjon spontán parametrikus lekonverzión alapuló kétfotonos fényforrást, ahol a fotonpár egyik tagja az interferométerbe lép, másik tagja pedig egy referencia detektorra vetül. A referencia detektor beütései trigger eseményként jelzik, hogy az interferométeren áthalad a fotonpár másik tagja.

A szakdolgozat író hallgató vizsgálja meg, hogyan változik az egyfoton interferencia kép kontrasztja, detektálhatósága, zaja az interferométer és a fényforrás paramétereinek függvényében.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva