Gamma tomográf rekonstrukciós algoritmusának fejlesztése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Development of the revonstruction algorithm of a gamma tomography scanner
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2020/21/1.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
NTI
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

programozási készség, Monte Carlo módszrek ismerete

Leírás: 

Az orvosi és ipari gyakorlatban a komjútertomográfiát (CT) röntgensugarak segítségével végzik, a röntgenkészülékkel könnyedén létrehozható nagy intenzitású sugárzás és a készülék sugárvédelmi szempontból egyszerű kezelhetősége miatt. A röntgensuugárzás alapú CT készülékek nem alkalmasak az átvilágított anyag elemi összetételének meghatározására, az erre  irányuló becslések az energia szerint súlyozottan  integrált gyengítési együttható rekonstruált értékeire alkalmazott utófeldolgozási lépésben törtnénhetnek. A gamma tomográfiában a spektrális mérés és a forrás diszkrét energiavonala miatt a gyengítési együttható értéke energiafüggően meghatározható, így információt nyerhetünk az anyagi összetételre vonatkozóan is. 

A hallgató feladata az intézetben fejlesztés alatt álló Gamma-tomográf számára rekonstrukciós algoritmus fejlesztése, mely

- GPU architektúrán fut

- Monte-Carlo alapú előrevetítést alkalmaz

A hallgató felhasználthatja a korábban az intézetben fejlesztett iteratív, Monte-Carlo előrevetítéssel rendelkező, GPU-alapú CT rekonstrukciós és PET rekonstrukciós szoftvereket.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva