Kapilláris-szenzor alapú immunfluoreszcens mérőrendszerhez hullámvezető-típusú detektor-optika kialakítása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Realization of a waveguide-type detection optics for a capillary-sensor based immunofluorescent system
Típus: 
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Barócsi Attila
Email cím: 
barocsi.attila@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

Angol nyelv ismerete, alapvető optikai és lézerfizikai ismeretek. Biofizikai érdeklődés előnyös. Kombinált kísérleti és elméleti (modellezési) érdeklődés előny.

Leírás: 

A BME Fizikai Intézet Atomfizika Tanszéke résztvevője a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratóriumnak, amelynek egyik iránya, hogy alacsony fotonszámú kvantumoptikai méréseket hajtunk végre biológiai mintákon. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) közösen kifejlesztettünk egy kapilláris-szenzor alapú optofluidikai mérőrendszert, amely kapilláris-cső belsejében megvalósított immunfluoreszcens reakcióból származó jelet méri penészgomba-méreganyagok érzékeny kimutatására.

 

A mérőrendszer jelenleg kollimátoros detektoroptikával rendelkezik. A hallgató feladata, hogy helyette hullámvezető-köteget tartalmazó optikát alakítson ki, mellyel a kapilláris-csőben létrehozott immunfluoreszcens reakció kevés számú jelölőmolekulától származó válaszjel maximalizálható a fluoreszcens fotonok lehető legnagyobb számának begyűjtésével és ezzel egyidejűleg a detektor-ágba szóródó gerjesztő fotonok száma a legnagyobb mértékben csökkenthető. Mindeközben a módszer a kompakt detektoroptika kialakításának irányába kell, hogy mutasson. A munka során Zemax környezetben, illetve kísérletekkel alátámasztva különböző köteg-geometriájú hullámvezető összeállításokat kell megvizsgálnia, amelyekkel a fluoreszcens jelet szűrő optikai elemekbe azok optimális átviteli szögtartományán kívül érkező gerjesztő fotonok száma minimalizálható. Fontos szempont, hogy eközben a fluoreszcens fotonok száma nem csökkenhet, sőt azok maximális begyűjtését szolgáló további optikai elemek tervezése és optimalizálása is szükséges.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva