Elfutó elektronok modellezése az EU-DEMO fúziós reaktoron

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Modelling of runaway electron generation at the EU-DEMO fusion reactor
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Hallgató: 
Név: 
Lengyel Ferenc
Képzés: 
Fizikus MSc - nukleáris technika
Elvárások: 

A jelentkezőnek rendelkezni kell ismeneretekkel a tokamakokban fellépő elfutó elektronok modellezésével kapcsolatban, és fontos a Python és angol nyelvek ismetere.

Leírás: 
Az EU-DEMO az európai fúziós program szerint az első energiatermelő fúziós erőmű lesz. Jelenleg tokamak típusú berendezésnek tervezik, de ennek akadálya lehet, ha nem tudják benne megbízhatóan mérsékelni a különböző tranziens üzemállapotokban keletkező relativisztikus elektronnyalábot, az ún. elfutó elektronokat. Az elfutó elektronok modellezésének egyik legfejlettebb szimulációs eszköze a DREAM kód, mely a Chalmers Egyetemről ered, de jelenlegmár egy nemzetközi csapat fejleszti. Ez a kód képes a tranziens üzemállapotok főbb jellemzőinek önkonzisztens modellezésére, miközben azelfutó elektronok impulzustérbeli eloszlásfüggvényét is számolja a Bolztmann-egyenlet egy ütközéseket és sugárzásokat is figyelembe vevőalakjával.
 
A jelentkező feladata lesz a DREAM kód használatának és a mögöttes fizikai modelleknek az elsajátítása, és a DREAM használata az EU-DEMO tokamak kiszemelt tranziens üzemállapotainak szimulációjára, beleértve az üzemzavari beavatkozóremdszerek (masszív gázbefecskendezés, törtpellet-belövő, stb...) működésének hatásait is. A munka eredményét az EU-DEMO tervezése során tervezzük felhasználni az EUROfusion együttműködésben.
Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva